Šta je PIM?

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
12.1.2024

Definicija PIM-a

Sistem za upravljanje informacijama o proizvodima (PIM) je centralizovana platforma koja konsoliduje i upravlja svim tehničkim i marketinškim podacima proizvoda kompanije. Služi kao jedinstven izvor istine za podatke o proizvodima, obezbeđujući doslednost i tačnost na svim kanalima i dodirnim tačkama. Ovo uključuje sve, od opisa proizvoda, specifikacija i cena do digitalnih sredstava kao što su slike i video snimci. PIM sistemi su dizajnirani da podrže preduzeća u njihovim naporima da obezbede visokokvalitetne, ažurne informacije o proizvodima kupcima i zainteresovanim stranama, čime se poboljšava celokupno korisničko iskustvo.

Šta znači PIM?

PIM je skraćenica za upravljanje informacijama o proizvodima (Product Information Management). Odnosi se na proces upravljanja svim informacijama potrebnim za tržište i prodaju proizvoda putem distributivnih kanala. Ovo uključuje prikupljanje podataka, konsolidaciju, obogaćivanje i distribuciju. PIM rešenje je alat koji olakšava ovaj proces, obezbeđujući da su sve informacije o proizvodu tačne, dosledne i ažurne u svim prodajnim i marketinškim kanalima. To je ključna komponenta za preduzeća koja se bave velikim asortimanom proizvoda ili moraju da upravljaju informacijama o proizvodima na različitim platformama i jezicima.

Šta znači upravljanje informacijama o proizvodu?

Upravljanje informacijama o proizvodu (PIM) se odnosi na strateški proces upravljanja informacijama o proizvodu i povezanim digitalnim sredstvima. Uključuje prikupljanje, organizovanje, obogaćivanje i distribuciju podataka o proizvodima preko različitih kanala i platformi. Cilj PIM-a je da obezbedi da kupci i potencijalni kupci imaju pristup tačnim, potpunim i doslednim informacijama o proizvodu u svakom trenutku. Ovo ne samo da poboljšava korisničko iskustvo već i poboljšava operativnu efikasnost smanjenjem grešaka i nedoslednosti u podacima o proizvodu.

Prednosti PIM softvera

PIM softver nudi brojne prednosti preduzećima. On pojednostavljuje upravljanje podacima obezbeđujući centralizovanu platformu za sve informacije o proizvodu, smanjujući rizik od nedoslednosti i grešaka. Ovo dovodi do poboljšane efikasnosti jer timovi mogu brzo pristupiti i ažurirati podatke o proizvodima bez potrebe za navigacijom kroz više sistema ili baza podataka. PIM softver takođe poboljšava vidljivost proizvoda tako što osigurava da su sve informacije o proizvodu dosledne i ažurne na svim kanalima, što može dovesti do povećanja prodaje i zadovoljstva kupaca. Štaviše, PIM softver može poboljšati SEO pružanjem obogaćenih i strukturiranih podataka o proizvodu, što može pomoći proizvodima da se bolje rangiraju u rezultatima pretraživača.

Unapređeno upravljanje podacima

Jedna od ključnih prednosti PIM softvera je efikasnije upravljanje podacima. Pomoću PIM sistema preduzeća mogu da centralizuju sve informacije o proizvodu na jednom mestu, što olakšava upravljanje i ažuriranje. Ovim se eliminiše potreba za više unakrsnih tabela ili baza podataka, smanjujući rizik od grešaka i nedoslednosti. Takođe omogućava jednostavan pristup podacima o proizvodima, omogućavajući timovima da brzo pronađu informacije koje su im potrebne. To može značajno da poboljša efikasnost i produktivnost, kao i da osigura da klijenti uvek imaju pristup tačnim i ažuriranim informacijama o proizvodu.

Poboljšana efikasnost

PIM softver može značajno poboljšati efikasnost unutar preduzeća. Centralizujući sve informacije o proizvodu eliminiše se potreba za ručnim unosom podataka i smanjuje se rizik od grešaka. Ovo ne samo da štedi vreme, već i osigurava da su sve informacije o proizvodu dosledne i tačne. Pored toga, PIM softver može da automatizuje mnoge zadatke, kao što je ažuriranje informacija o proizvodu na više kanala, što može dodatno poboljšati efikasnost. Ovo omogućava timovima da se fokusiraju na zadatke koji su više strateški, kao što su razvoj proizvoda i marketing, umesto da troše vreme na upravljanje podacima o proizvodima.

Poboljšana vidljivost proizvoda

PIM softver poboljšava vidljivost proizvoda tako što osigurava da su sve informacije o proizvodu dosledne i ažurne na svim kanalima. Ovo uključuje onlajn prodavnice, pijace, platforme društvenih mreža i fizičke prodavnice. Pružajući tačne i sveobuhvatne informacije o proizvodu, preduzeća mogu poboljšati svoje prisustvo na mreži i privući više kupaca. Pored toga, PIM softver može pomoći preduzećima da upravljaju i optimizuju svoje liste proizvoda za različite kanale, osiguravajući da su proizvodi predstavljeni na najbolji mogući način. Ovo može dovesti do povećanja prodaje i zadovoljstva kupaca.

Poboljšan SEO

PIM softver takođe može poboljšati SEO pružanjem obogaćenih i strukturiranih podataka o proizvodu. Osiguravajući da su informacije o proizvodu tačne, potpune i dosledne, preduzeća mogu poboljšati svoje rangiranje na pretraživačima. Ovo može dovesti do povećane vidljivosti i prometa, što rezultira većom prodajom i prihodima. Pored toga, PIM softver može pomoći preduzećima da optimizuju svoje liste proizvoda za određene ključne reči, dodatno poboljšavajući svoje SEO napore. Ovo može biti posebno korisno za preduzeća koja prodaju svoje proizvode preko više onlajn kanala, jer im može pomoći da se ističu od konkurencije.

Vrste PIM softvera

Postoje dva glavna tipa PIM softvera: softver zasnovan na oblaku i lokalni. PIM softver zasnovan na oblaku hostuje se na serverima dobavljača i pristupa mu se putem Interneta. Ovaj tip PIM softvera je obično fleksibilniji i skalabilniji, što ga čini dobrim izborom za preduzeća koja treba da upravljaju velikom količinom podataka o proizvodu ili imaju globalno prisustvo. Sa druge strane, lokalni PIM softver je instaliran na sopstvenim serverima kompanije. Ovaj tip PIM softvera može da ponudi veću kontrolu i bezbednost, ali može zahtevati više ulaganja unapred i tekućeg održavanja.

PIM softver zasnovan na cloud-u

PIM softver zasnovan na cloud-u je popularan izbor za mnoga preduzeća zbog svoje skalabilnosti i fleksibilnosti. Ova vrsta PIM softvera se hostuje na serverima provajdera i pristupa joj se preko interneta, što znači da preduzeća mogu da pristupe svojim podacima o proizvodima sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme. PIM softver zasnovan na cloud-u takođe nudi automatska ažuriranja i rezervne kopije, smanjujući potrebu za ručnim održavanjem. Pored toga, PIM softver zasnovan na cloud-u obično nudi model određivanja cena po pripejd principu, što ga čini isplativim rešenjem za mnoga preduzeća.

Lokalni PIM softver

Lokalni PIM softver se instalira i radi na ličnim serverima kompanije. Ovaj tip PIM softvera nudi visok nivo kontrole i sigurnosti, jer preduzeća imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i načinom na koji se oni čuvaju. Međutim, lokalni PIM softver obično zahteva veću investiciju unapred, kao i stalno održavanje i ažuriranja. Takođe može biti manje fleksibilan i skalabilan od PIM softvera zasnovanog na cloud-u, što ga čini manje pogodnim za preduzeća sa brzom promenom asortimana proizvoda ili globalnim operacijama.

Kako odabrati PIM rešenje

Izbor PIM rešenja uključuje nekoliko koraka. Prvo, preduzeća treba da identifikuju svoje zahteve, kao što su broj proizvoda kojima treba da upravljaju, kanali koje koriste i jezici na kojima rade. Zatim, treba da procene mogućnosti različitih PIM rešenja, uzimajući u obzir faktore kao što je lakoća upotreba, mogućnosti integracije i korisnička podrška. Preduzeća takođe treba da istraže recenzije kupaca kako bi stekla osećaj pouzdanosti i performansi različitih PIM rešenja. Konačno, preduzeća treba da razmotre svoj budžet i odluče se za PIM rešenje koje nudi najbolju vrednost za njihove potrebe.

Identifikujte svoje zahteve

Prvi korak u odlučivanju o PIM rešenju je identifikovanje vaših zahteva. Ovo uključuje razumevanje obima i složenosti podataka o vašim proizvodima, kanala koje koristite za prodaju svojih proizvoda i jezika na kojima radite. Takođe biste trebali razmotriti svoje buduće potrebe, kao što su planovi za proširenje ili nove linije proizvoda. Jasnim definisanjem vaših zahteva, možete osigurati da odaberete PIM rešenje koje može efikasno da upravlja vašim podacima o proizvodima i podržava vaše poslovne ciljeve.

Procenite mogućnosti

Kada identifikujete svoje zahteve, trebalo bi da procenite mogućnosti različitih PIM rešenja. Ovo uključuje razmatranje funkcija kao što su upravljanje podacima, obogaćivanje podataka, distribucija podataka i mogućnosti integracije. Takođe treba da uzmete u obzir korisnički interfejs i jednostavnost korišćenja, jer to može uticati na efikasnost i produktivnost vaših timova. Pored toga, trebalo bi da pogledate nivo pružene korisničke podrške, jer to može biti ključno u obezbeđivanju uspešne implementacije i kontinuirane upotrebe PIM rešenja.

Istražite recenzije kupaca

Istraživanje recenzija kupaca može pružiti vredan uvid u pouzdanost i performanse različitih PIM rešenja. Recenzije vam mogu dati uvid u to koliko dobro PIM rešenje zadovoljava potrebe preduzeća sličnih vašem, kao i sve potencijalne probleme ili ograničenja. Potražite recenzije preduzeća koja su po veličini i delatnosti slična vašoj, jer će vam njihova iskustva verovatno biti najrelevantnija. Obratite pažnju na primedbe o jednostavnosti korišćenja rešenja, korisničkoj podršci i ukupnoj vrednosti za novac.

Implementacija PIM sistema

Implementacija PIM sistema podrazumeva nekoliko koraka. Prvo je potrebno da definišete opseg i zahteve projekta. To uključuje identifikaciju podataka kojima treba upravljati, kanala na koje treba da se distribuira i sve određene funkcije ili mogućnosti koje su potrebne. Zatim morate da dizajnirate model podataka koji podrazumeva definisanje strukture i formata podataka o proizvodu. Kada model podataka bude postavljen, možete da počnete da podešavate podatke u PIM sistemu. To podrazumeva uvoz postojećih podataka o proizvodu, kao i kreiranje novih potrebnih podataka. Na kraju, morate da testirate sistem da biste se uverili da ispravno radi i primenili ga na svoje timove.

Definisanje opsega i zahteva

Prvi korak u implementaciji PIM sistema je definisanje obima i zahteva projekta. Ovo uključuje identifikaciju tipova podataka o proizvodu kojima treba upravljati, kanala kojima se podaci trebaju distribuirati i svih specifičnih karakteristika ili mogućnosti koje su potrebne. Ovaj korak je ključan u obezbeđivanju da PIM sistem ispunjava vaše poslovne potrebe i da može efikasno da upravlja i distribuira podatke o vašim proizvodima.

Dizajniranje modela podataka

Kada se definišu obim i zahtevi, sledeći korak je dizajniranje modela podataka. Ovo uključuje definisanje strukture i formata vaših podataka o proizvodu, uključujući atribute, kategorije i odnose između različitih delova podataka. Model podataka je ključna komponenta PIM sistema, jer određuje kako su podaci o vašim proizvodima organizovani i kako se njima upravlja.

Podešavanje podataka

Nakon što je model podataka dizajniran, sledeći korak je postavljanje podataka u PIM sistemu. Ovo uključuje uvoz vaših postojećih podataka o proizvodu u sistem, kao i kreiranje novih podataka koji su potrebni. Ovaj korak može biti dugotrajan i složen, posebno ako imate veliku količinu podataka o proizvodu ili ako vaši podaci nisu dobro strukturirani. Međutim, od ključnog je značaja da se uverite da vaš PIM sistem ima tačne i kompletne podatke o proizvodu.

Testiranje i primena

Nakon što je model podataka dizajniran, sledeći korak je postavljanje podataka u PIM sistemu. Ovo uključuje uvoz vaših postojećih podataka o proizvodu u sistem, kao i kreiranje novih podataka koji su potrebni. Ovaj korak može biti dugotrajan i složen, posebno ako imate veliku količinu podataka o proizvodu ili ako vaši podaci nisu dobro strukturirani. Međutim, od ključnog je značaja da se uverite da vaš PIM sistem ima tačne i kompletne podatke o proizvodu.

Zakljuиak

U zaključku, PIM softver je moćan alat koji može pojednostaviti upravljanje podacima, poboljšati efikasnost i poboljšati vidljivost proizvoda. Bez obzira da li izaberete rešenje zasnovano na cloud-u ili lokalno rešenje, implementacija PIM sistema može pružiti značajne prednosti vašem poslovanju. Pažljivim identifikovanjem vaših zahteva, procenom mogućnosti alternativa i efikasnom implementacijom sistema, možete osigurati da vaše PIM rešenje ispunjava vaše poslovne potrebe i podržava vaše ciljeve.

Zašto bi kompanije trebalo da koriste PIM

Kompanije bi trebalo da koriste PIM softver jer pruža centralizovanu platformu za upravljanje informacijama o proizvodima, osiguravajući da su podaci dosledni, tačni i ažurni na svim kanalima. Ovo ne samo da poboljšava operativnu efikasnost već i poboljšava korisničko iskustvo pružajući im pouzdane i sveobuhvatne informacije o proizvodu. Pored toga, PIM softver može poboljšati SEO i vidljivost proizvoda, što dovodi do povećanja prodaje i prihoda.

Često postavljana pitanja

Koja je razlika između PIM-a i ERP-a?

PIM (Upravljanje informacijama o proizvodima) i ERP (Planiranje resursa preduzeća) su oba važna alata za upravljanje poslovnim operacijama, ali služe različitim svrhama. PIM je fokusiran na upravljanje informacijama o proizvodu i osigurava da su dosledne i tačne na svim kanalima. S druge strane, ERP je širi sistem koji upravlja različitim poslovnim procesima, uključujući finansije, lanac snabdevanja i ljudske resurse. Iako ERP može da uključuje neke mogućnosti upravljanja informacijama o proizvodu, namenski PIM sistem pruža specijalizovanije i sveobuhvatnije funkcije za upravljanje podacima o proizvodu.

Koji su neki od primera dobrog PIM softvera?

Dostupno je mnogo dobrih PIM softverskih rešenja, svako sa svojim prednostima i karakteristikama. Neke popularne opcije uključuju Akeneo, Pimcore, Salsify i InRiver. Ova rešenja nude niz funkcija, uključujući upravljanje podacima, obogaćivanje podataka, distribuciju podataka i mogućnosti integracije. Oni takođe nude fleksibilne opcije primene, omogućavajući preduzećima da biraju između rešenja zasnovanih na cloud-u i on-premise rešenja.

Koja je cena PIM softvera?

Cena PIM softvera može znatno da varira u zavisnosti od karakteristika, mogućnosti i opcija primene rešenja. Neka rešenja nude model cena zasnovan na pretplati, gde preduzeća plaćaju mesečnu ili godišnju naknadu za pristup softveru. Drugi mogu zahtevati jednokratnu kupovinu ili naknadu za licencu. Pored toga, mogu postojati troškovi vezani za implementaciju, obuku i tekuće održavanje i podršku. Za preduzeća je važno da pažljivo razmotre svoje potrebe i budžet kada biraju PIM rešenje.

Definicija ključnih pojmova

  • PIM: Upravljanje informacijama o proizvodu (Product Information Management). Sistem za upravljanje svim informacijama potrebnim za tržište i prodaju proizvoda putem distributivnih kanala.
  • ERP: Planiranje resursa preduzeća (Enterprise Resource Planning). Sistem za upravljanje različitim poslovnim procesima, uključujući finansije, lanac snabdevanja i ljudske resurse.
  • Model podataka: Struktura i format podataka o proizvodu, uključujući atribute, kategorije i odnose između različitih delova podataka.
  • Obogaćivanje podataka: Proces poboljšanja, rafiniranja i unapređenja sirovih podataka o proizvodu.
  • SEO: Optimizacija za pretraživače (Search Engine Optimization.). Praksa optimizacije sadržaja radi poboljšanja njegove vidljivosti u rezultatima pretraživača.

Kako vam možemo pomoći?

Naši stručnjaci su željni da nauče o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, i uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezani postovi

Usluge podržane od strane Google Tag Manager-a Označavanje na serveru

Razumevanje usluga koje podržava označavanje na serveru ne samo da maksimizira njegove prednosti, već i osnažuje vas da preuzmete kontrolu nad svojim strategijama digitalnog marketinga.

Šta je Headless CMS?

A headless CMS (Sistem za upravljanje sadržajem) je backend samo sistem dizajniran za upravljanje digitalnim sadržajem, a istovremeno nudi fleksibilnost da ga isporuči na više platformi i uređaja

Šta je poreklo podataka: razumevanje, značaj i implementacija

Poreklo podataka odnosi se na životni ciklus podataka: njegovo poreklo, pokrete, transformacije i krajnju upotrebu. Pruža detaljnu mapu putovanja podataka kroz ekosistem organizacije, hvatajući svaki korak, uključujući i način na koji se podaci transformišu, obogaćuju i koriste.