Uloga UX Audit u dizajniranju proizvoda

Foto Google DeepMind na Unsplash

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
12.1.2024

U dinamičnom svetu dizajna digitalnih proizvoda, svaki piksel i interakcija su važni. Korisničko iskustvo (UX) igra ključnu ulogu u tome kako vaša publika percipira vaš proizvod i komunicira sa njim. Ali kako možemo utvrditi da li UX dizajn dostiže cilj? Odgovor leži u sprovođenju UX revizija.

Šta je UX revizija?

UX revizija je sveobuhvatna analiza korisničkog iskustva vašeg proizvoda koja ima za cilj identifikovanje uskih grla ili oblasti poboljšanja interakcije između korisnika i proizvoda. To podrazumeva procenu upotrebljivosti, pristupačnosti i performansi sistema, kako bi se osiguralo da zadovoljava potrebe korisnika i poslovne ciljeve.

Zašto sprovoditi UX reviziju?

  1. Identifikujte probleme upotrebljivosti: UX revizija pomaže u otkrivanju problema koji bi mogli da ometaju korisničko iskustvo, kao što su složena navigacija ili sporo vreme učitavanja.
  2. Poboljšajte stope konverzije: Identifikovanjem i rešavanjem UX problema možete poboljšati zadovoljstvo korisnika, što dovodi do većih stopa konverzije.
  3. Informisane odluke o dizajnu: Buduće odluke o dizajnu mogu biti zasnovane na informacijama dobijenim UX revizijom što osigurava da su usmerene na korisnika.

Sprovođenje UX revizije

1. korak: Postavljanje jasnih ciljeva

Pre nego što uđemo u reviziju, moramo uspostaviti jasne ciljeve. Koja konkretna pitanja želimo da rešimo? Koji su vaši poslovni ciljevi? Jasno razumevanje ovih ciljeva vodiće proces revizije.

2. korak: Prikupljanje podataka

Prikupljamo kvantitativne podatke koristeći analitičke alate da bismo razumeli ponašanje korisnika. Pored toga, kvalitativni podaci se mogu prikupiti putem intervjua sa korisnicima, anketa ili testova upotrebljivosti kako bi se stekao uvid u vaše korisničke potrebe i tačke spoticanja.

3. korak: Analiza podataka

Nakon prikupljanja podataka, analizirajte ih da bi se identifikovali paterni, trendovi i problematični delovi. Ovaj korak će pomoći da se otkriju problemi sa upotrebom i propusti u korisničkom iskustvu.

4. korak: Preporuke

Na osnovu naših nalaza, dajemo preporuke za poboljšanja UX-a koje su zasnovane na prikupljenim podacima. To može uključivati promene u dizajnu interfejsa, sadržaju ili celokupnom protoku korisnika.

5. korak: Primena izmena i prećenje rezultata

Nakon što damo naše preporuke i dobijemo vaše odobrenje, naš tim će primeniti predložene izmene. Neprekidno ćemo pratiti i prikupljati povratne informacije kako bismo procenili uticaj ovih promena.

Zakljuиak

UX revizija je esencijalni alat za bilo koji UX studio koji želi da optimizuje korisničko iskustvo proizvoda naših klijenata. Iako to može da bude složen i dugotrajan proces, vredno je truda jer se na kraju isplati u smislu poboljšanog zadovoljstva korisnika i povećane stope konverzije. Sprovođenje redovnih UX revizija će osigurati da će vaš proizvod nastaviti da se razvija u skladu sa potrebama i očekivanjima vaših korisnika.

Zapamtite, dobro izvedena UX revizija nije jednokratna stvar, već kamen temeljac stalne posvećenosti pružanju izuzetnih korisničkih iskustava. Zbog toga smo odlučili da ponudimo besplatno UX reviziju.

Kako vam možemo pomoći?

Naši stručnjaci su željni da nauče o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, i uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezani postovi

Usluge podržane od strane Google Tag Manager-a Označavanje na serveru

Razumevanje usluga koje podržava označavanje na serveru ne samo da maksimizira njegove prednosti, već i osnažuje vas da preuzmete kontrolu nad svojim strategijama digitalnog marketinga.

Šta je Headless CMS?

A headless CMS (Sistem za upravljanje sadržajem) je backend samo sistem dizajniran za upravljanje digitalnim sadržajem, a istovremeno nudi fleksibilnost da ga isporuči na više platformi i uređaja

Šta je poreklo podataka: razumevanje, značaj i implementacija

Poreklo podataka odnosi se na životni ciklus podataka: njegovo poreklo, pokrete, transformacije i krajnju upotrebu. Pruža detaljnu mapu putovanja podataka kroz ekosistem organizacije, hvatajući svaki korak, uključujući i način na koji se podaci transformišu, obogaćuju i koriste.