RFM-Analysis: Definition and real-world applications

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
12.1.2024

RFM-analiza (Recency, Frequency, Monetary analysis) se pojavila kao strategija kamena temeljca za potrošačke brendove koji imaju za cilj da segmentiraju, razumeju i maksimalno povećaju vrednost svoje baze kupaca. Ovaj sveobuhvatni vodič ulazi u nijanse RFM-analize, ilustrujući njenu ključnu ulogu u savremenom marketingu i upravljanju odnosima sa klijentima.  

Razumevanje jezgra RFM-analize 

RFM-analiza segmentira kupce u različite grupe na osnovu tri ključne dimenzije: Recency (koliko nedavno je izvršena kupovina), Frequency (koliko često se kupuje) i Monetary (koliko se troši u proseku). Ova segmentacija je instrumentalna u identifikovanju najvrednijih i najmanje vrednih kupaca, nudeći uvid u ponašanje i preferencije kupaca. 

Tradicionalni vs Moderni pristupi u RFM-analizi 

Tradicionalno, RFM-analiza je rangirala kupce u kvintilima na osnovu tri RFM dimenzije. Međutim, moderni pristupi, kao što su oni koje je usvojio Daasity, koriste decile i automatizovane proračune RFM rezultata, pojednostavljujući proces i povećavajući tačnost.

Identifikovanje kupaca visoke vrednosti putem RFM-analize

Ključna prednost RFM-analize je njena sposobnost da odredi kupce visoke vrednosti (HVC), koji značajno utiču na profit brenda i vrednost kupca (CLV). Brendovi se obično fokusiraju na kupce sa RFM ocenama 1 i 2 (prvih 20%) kao svojim primarnim HVC-ovima. Na primer, klijenti sa RFM ocenom 1 mogu da imaju CLV do 2,3 puta veći od onih sa ocenom 2.

Realna primena RFM-analize u marketingu 

RFM-analiza u identifikaciji segmenta

RFM-analiza sija u svojoj sposobnosti da identifikuje različite segmente klijenata, od kojih svaki zahteva prilagođene marketinške strategije. Ovi segmenti obuhvataju:

  1. Osnovni kupci (RFM rezultat: 111): Najangažovaniji klijenti koji zahtevaju fokus na programe lojalnosti i ponude sa dodatom vrednošću. 
  2. Lojalni kupci (RFM Rezultat: X1X): Česti kupci imaju koristi od programa lojalnosti i zastupanja.
  3. Kitovi (RFM Rezultat: XX1): Kupci sa visokim prihodima idealni su za premijum ponude i luksuzne proizvode.
  4. Kupci koji obećavaju (RFM Rezultat: X13, X14): Česti, ali nisko potrošački kupci, savršene mete za povećanje monetizacije.
  5. Novajlije (RFM Rezultat: 14X): Kupci koji kupuju prvi put, ključni za strategije izgradnje lojalnosti kao što su mejlovi dobrodošlice. 
  6. Klizeći kupci (RFM Rezultat: 44X): Prethodni kupci koji nisu skoro kupovali i kojima je potrebna strategija ponovnog angažovanja. 

Strateški uvidi iz RFM-analize

RFM-analiza se ne odnosi samo na segmentaciju kupaca; to je strateški alat koji informiše različite aspekte marketinga i angažovanja kupaca:

  • Povećanje CLV-a i profitabilnih prihoda: RFM-analiza pomaže u ciljanju HVC-ova i krojenju poruka radi maksimalnog uticaja.
  • Optimizacija kataloga proizvoda: Omogućava brendovima da se kreću dalje od najprodavanijih proizvoda i preporučuju relevantne pakete i unakrsne prodaje. 
  • Smanjenje odliva: RFM-analiza pomaže u razumevanju zašto određeni segmenti klijenata ostaju ili odlaze, pomažući proaktivnu prevenciju odliva. 

Određivanje prioriteta za segmente kupaca u RFM-analizi

Ključni aspekt RFM-analize je fokusiranje na zadržavanje prvih 20% klijenata, istovremeno ciljajući sledećih 40% (RFM ocene 3 i 4) kako bi ih podstakli na nivoe veće vrednosti. Pored toga, identifikovanje najnižih 20% (RFM ocene 9 i 10) i smanjenje marketinških napora prema njima može da optimizuje raspodelu resursa i profitabilnost.

Zakljuиak

RFM-analiza je transformativni pristup razumevanju ponašanja kupaca i optimizaciji marketinških strategija. Efikasnim korišćenjem RFM-analize, brendovi mogu da identifikuju svoje najvrednije kupce i prilagode svoje pristupe kako bi zadovoljili raznovrsne potrebe kupaca, pokretački rast i profitabilnost.

Izvori:

  • "RFM Analiza: Kompletan vodič | Izmenjeno 2023 | Daasity" - Daasity
  • "Primeri RFM segmentacije: Segmenti koji prave prodaju" - Barilliance

Kako vam možemo pomoći?

Naši stručnjaci su željni da nauče o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, i uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezani postovi

Usluge podržane od strane Google Tag Manager-a Označavanje na serveru

Razumevanje usluga koje podržava označavanje na serveru ne samo da maksimizira njegove prednosti, već i osnažuje vas da preuzmete kontrolu nad svojim strategijama digitalnog marketinga.

Šta je Headless CMS?

A headless CMS (Sistem za upravljanje sadržajem) je backend samo sistem dizajniran za upravljanje digitalnim sadržajem, a istovremeno nudi fleksibilnost da ga isporuči na više platformi i uređaja

Šta je poreklo podataka: razumevanje, značaj i implementacija

Poreklo podataka odnosi se na životni ciklus podataka: njegovo poreklo, pokrete, transformacije i krajnju upotrebu. Pruža detaljnu mapu putovanja podataka kroz ekosistem organizacije, hvatajući svaki korak, uključujući i način na koji se podaci transformišu, obogaćuju i koriste.