Headless WordPress – savršeni stek za 2023.

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
19.3.2024

Iako postoji izvesna istina da je diskusija o najboljem tehnološkom steku često u suprotnosti sa dobrim starim pristupom "ne popravljaj ako nije pokvareno", obezbeđivanje da su vaši sajtovi izgrađeni na najboljoj mogućoj tehnološkoj okosnici je zaista od suštinskog značaja. Mnogo je bolja ideja da uradite domaći zadatak nego da se izvlačite kada udarite u zid nakon što je vaš tehnološki stek postao značajno usko grlo za rast vašeg sajta.

Tehnološki stekovi? Zašto jednostavno ne koristiti headless WordPress?

Ovo je mnogo bolje pitanje nego što izgleda. Iako postoji mnoštvo različitih opcija za izradu sajtova, a nove se svakodnevno pojavljuju, postoji nekoliko razloga zbog kojih headless WordPress napaja skoro polovinu interneta danas. Ali ima i neke mane.

Prednosti WordPress-a 

Evo šta WordPress čini odličnim čak i u 2023. godini:

Open source: jedna od najvećih snaga WordPress-a je činjenica da je open source. Osim toga, pošto postoji od 2003. (20 godina!!), postoje hiljade aktivnih saradnika. Mnoge napredne funkcije koje drugi kreatori web sajtova i CMS-ovi naplaćuju, besplatne su na WordPress-u. Uz to, WP programera ima u izobilju, a tutorijala i kurseva ima svuda – ako se nešto pokvari, rešićete to brzo i jeftino.

Mnoštvo opcija prilagođavanja: poznati ekosistem WordPress-a sastoji se od tema i plugin-ova. Teme vam omogućavaju da vizuelno promenite izgled vašeg web sajta, dok dodatne komponente proširuju njegove funkcije. S obzirom na to da ima više od 50k besplatnih plugin-ova, ne postoji funkcija koje možete da se setite a da je WordPress ne podržava.

Svestranost: sama činjenica da WP napaja skoro polovinu interneta znači da može da podrži bilo koji web sajt. WordPress vas pokriva, bilo da vam je potreban jednostavan portfolio na jednoj web stranici ili prodavnica e-trgovine sa stotinama proizvoda.

Česta ažuriranja: živahna zajednica i posvećeni tim za podršku osiguravaju da WordPress dobija bezbednost i ažuriranje funkcija. Drugim rečima, ne morate da brinete da će izaći iz mode.

Loše strane WordPress-a

Iako je WordPress svakako moćan, ipak ima neke crvene zastavice:

Previše dodatnih komponenti = loše performanse: iako je tačno da možete dodati bilo koju funkciju na svoj web sajt jednostavnim instaliranjem odgovarajućih plugin-ova, to dolazi sa svojom cenom – performanse.

Teško prilagođavanje front-end-a: iako postoji mnoštvo alata za pravljenje stranica koje možete besplatno da koristite, ako želite potpuno prilagođavanje izgleda, to će biti borba. Naročito kada želite da osigurate da sve izgleda kako želite na svim veličinama ekrana. Uvek postoji opcija da ostavite stvari kakve jesu, ali ovaj previše univerzalni pristup je retko najbolji ako želite da ostavite utisak.

Problemi sa bezbednošću i održavanjem: biti open-source znači da će svaka dodatna komponenta i tema koju koristite verovatno dolaziti od različitih dobavljača. Kada to kombinujete sa osnovnim ažuriranjima, mogu da se pojave problemi sa nekompatibilnošću i bezbednošću ukoliko uvek ne pazite na sve.

Kako odabrati tehnološki stek?


Tehnološki stekovi

Ukratko, tehnološki stek predstavlja kolekciju tehnologija (alata, programskih jezika, okvira itd.) koje rade u sinergiji na napajanju web sajta, aplikacije ili bilo kojeg digitalnog proizvoda. U ovom slučaju, tehnološki stek predstavlja tehnološke slojeve unutar web sajta. Sastoji se od dve strane, odnosno od dva "end"-a:

Front-end: ovo je poznato i kao "klijentska strana", i to je ono što klijent vidi prilikom interakcije sa vašim sajtom. Mogu mu pristupiti preko desktop ili mobilnog pretraživača, ali i aplikacija. Važno je osigurati da klijent dobije optimalno iskustvo, bez obzira na uređaj ili platformu. Front-end programski jezici i tehnologije su HTML, CSS, JavaScript, React (Next.js, Remix.run)...

Back-end: poznat i kao "strana servera", vidljiv je samo vama. Ovde kreirate i uređujete sadržaj i tu se skladište podaci. Mnoge tehnologije se koriste back-end-u, u zavisnosti od vaših potreba, a najpopularniji su PHP, Java, SQL, Python...

Šta uzeti u obzir prilikom odabira tehnološkog steka


Zahtevi projekta

Koji stek treba da koristite zavisiće od raznih faktora. Budući da svaki projekat ima neke karakteristike, ne bi trebalo da se oslanjate na univerzalna rešenja, već uvek razmotrite najbolji način da se uhvatite u koštac sa onim što je pred vama, a ne sa onim što je popularno.

Veličina i složenost

Ako imate mali projekat, a ne planirate da skalirate, nema potrebe da komplikujete stvari; jednostavnije je bolje. Ali, ako već znate da ćete započeti nešto masivno, najvažnije je unapred isplanirati sve i osigurati da ništa ne stane na put vašem rastu.

Performanse

Uvek treba da tražite maksimalne performanse, bez obzira na projekat. Međutim, ovo je posebno važno za veće web sajtove i prodavnice, jer je veća verovatnoća da će posetioci pretraživati nekoliko stranica/proizvoda. Ako stvari budu spore, iznerviraće se i otići bez kupovine.

Bezbednost

Slično performansama, trebalo bi da date sve od sebe sa bezbednošću uopšte. U svakom slučaju, ako prikupljate osetljive informacije o kupcima ili obrađujete plaćanja, preduzmite dodatne korake kako biste osigurali maksimalnu bezbednost web sajta i aplikacije.

Skalabilnost i rast

Problemi sa skalabilnošću su jedno od značajnih i najčešćih uskih grla. Čak i portfolio web sajtovi mogu da prerastu tehnološke stekove ako odlučite da dodate još projekata sa interaktivnim elementima ili pokrenete blog. Uzmite u obzir buduće slučajeve upotrebe prilikom izgradnje, a ne samo trenutnu potražnju.

Buduće održavanje

Iako odlazak na najnoviju tehnologiju može kratkoročno da znači dobre performanse, ako ne birate pažljivo, možda ćete na kraju pucati sebi u stopalo. Novije tehnologije će značiti da ne možete očekivati najbolju dostupnost programera, jer ljudima treba vremena da usvoje nova znanja.

Budžet

Na kraju, vaš budžet je najčešći ograničavajući faktor. Ako je novca malo, opredeljivanje za open-source rešenja koja su dobro utvrđena značiće da će biti dosta tehnologija koje se mogu koristiti besplatno, a takođe i dosta programera za kontakt. Ali, to će često značiti manje prilagodljivosti i najsavremenijih tehnologija na vašem web sajtu.

Popularni stekovi web razvoja

Pre nego što pređem na moju preporuku za najbolji tehnološki stek za 2023. i dalje, hajde da ukratko opišemo neke popularne stekove i njihove akronime koje ćete videti širom interneta:

MEAN

MEAN stek čine MongoDB, Express.js, Angular i Node.js i popularan je tehnološki stek web sajtova za e-trgovinu. Kompatibilan je sa mnogim platformama, a pošto se oslanja na JavaScript i za front-end i za back-end, neće biti teško pronaći programere koji mogu da rade sa njim. MEAN takođe ima solidne performanse, što je još jedna važna stvar za prodavnice.

Ali MEAN nije savršen. Puno komponenti znači da može da se suoči sa problemima sa ažuriranjima, a toliko oslanjanje na JavaScript može da ugrozi skalabilnost.

WINS

WINS stek se sastoji od programa Windows, IIS, ASP.NET, SQL i Visual Studio. Kao takav, ovaj stek je veoma moćan, što vam omogućava da izgradite veoma prilagodljive dinamičke aplikacije u potpunosti kompatibilne sa operativnim sistemom Windows. Nudi sjajne performanse, a pošto ima dosta integrisanih alata, prilično je lak za rad i smanjiće troškove gradnje.

Što se tiče mana, biti zasnovan na operativnom sistemu Windows-a ograničiće opcije razvoja, jer nećete moći da koristite mnoge druge popularne tehnologije, kao što je Python, što ometa dalju skalabilnost.

LAMP

Elementi LAMP steka su Linux, APACHE, MySQL i PHP. Kao takav, LAMP-ov stek je neverovatno jeftin za pokretanje, jer se oslanja na open-source tehnologije. Pored toga, odlična je opcija za širenje na druge tehnologije, jer je u potpunosti kompatibilna sa Python-om, Ruby i Perl.

Ali, LAMP nije savršen – oslanjanje u velikoj meri na Linux nije po svačijem ukusu, a MySQL-ova relaciona priroda može da ometa fleksibilnost. Plus, proširenje sa drugim tehnologijama, iako mogućnost, nije uvek pravi potez.

MERN

Kombinujte MongoDB, ExpressJS, ReactJS i NodeJS, i dobijate MERN, veoma lak za upravljanje, visoko fleksibilan, pun JavaScript-baziran na skupu tehnologija sposobnih da koriste najsavremenije cloud platforme.

Ali, izvor njegove jednostavnosti, JavaScript, je takođe centralni problem MERN-a – nije dizajniran za super velike aplikacije. Osim toga, staviti sve na jednu kartu, znači da je lako udariti u zid u pogledu sigurnosti i performansi, opet, jer se sve oslanja na JavaScript.

LEMP

Linux + Nginx + MariaDB + PHP = LEMP. Lako je primetiti da samo zamenjuje Apache sa Nginx i MySQL sa MariaDB, koji je napravio LAMP. Ključna prednost ovih zamena je poboljšana skalabilnost i performanse uz istovremeno smanjenje troškova, jer su oba dodatka open-source.

Mane LEMP-a su u tome što može biti problematično integrisati ga sa drugim tehnologijama, jer se oslanja na svoje jedine četiri komponente. Osim toga, pošto je to relativno novo ime, naći ćete manje sposobnih LEMP programera, što povećava troškove održavanja i stvara potencijalne probleme.

Python/Django

Python/Django je rešenje punog steka koje se kombinuje sa bazom podataka kao što je MySQL ili SQLite. Kombinacija je sposobna; dobijate solidan back-end sa sjajnim i modernim front-end-om. Ovo je fleksibilan i skalabilan stek sa dobrom bezbednošću.

Iako sposoban i bezbedan, glavna mana Django-a je njegova kompleksnost. To će otkrivanje i rešavanje potencijalnih problema učiniti veoma teškim, jer ima strmu krivu učenja. To takođe može da znači smanjene performansi kako vaš web sajt raste ako vaši programeri nisu spremni za taj zadatak.

JAMstack

Poslednji na listi je jedan od mojih omiljenih, JAMstack – JavaScript, API i Markup. Ovaj tip arhitekture je moderan način kreiranja fleksibilnih web sajtova i aplikacija na više platformi. Takođe obezbeđuje maksimalne performanse, odličnu bezbednost i isplativ razvoj.

Ali čak ni JAMstack nije savršen. To što ste novi znači da ćete imati manje resursa da sami rešavate probleme, a ne toliko dobro upućenih JAMstack programera. Štaviše, statički sajtovi mogu da znače ograničenu fleksibilnost, u zavisnosti od vašeg slučaja upotrebe, zbog čega ima smisla konsultovati stručnjaka za JAMstack.

Headless WordPress + JAMstack – Način za 2023. godinu 

Kao što vidite, svaki stek web sajtova koji smo naveli ima neke očigledne prednosti, ali i mane koje je teško ignorisati. Ali, po mom mišljenju, uzimanje iznijansiranog i veoma prilagodljivog rešenja može da pruži skoro savršen stek web sajtova koji može da pokrije različite slučajeve upotrebe. Evo kako to izgleda:

WordPress + ACF + Yoast

Back-end okosnica mog steka je O.G. CMS, jedan jedini WordPress. Činjenica da možete lako da proširite njegov skup funkcija bez potrebe da znate 65 programskih jezika čini ga neverovatno prostim. Osim toga, testiran je na terenu i napaja polovinu interneta već dve decenije sa dobrim razlogom – on jednostavno radi.

Ali, ono što nije toliko dobro poznato je da WordPress može da prođe "headless". On može da radi sa API-jima da bi obezbedio front end, dok vi koristite stari dobri i poznati WP za upravljanje back end sadržajem. Ovo otključava ogroman broj mogućnosti.

  • Napredna prilagođena polja (ACF) će staviti mnogo pogonskog goriva u vaše ruke, istovremeno zamenjujući desetine drugih plugin-ova, što znači bolje performanse.
  • YoastSEO je zlatni standard za SEO plugin-ove i ne treba mu dodatno objašnjenje – pomoći će vam da optimizujete rangiranje vašeg sajta.

Cloudinary DAM

Cloudinary upravljanje digitalnim sredstvima je multimedijalno rešenje zasnovano na oblaku, idealno za pristup digitalnim datotekama na više uređaja. Moćno je i osiguraće da svaki korisnik dobije optimalno iskustvo, što znači najkvalitetnije i maksimalne performanse.

WP Engine – headless WordPress hosting

WP Engine je platforma za upravljanje hostingom posvećena i optimizovana za headless WordPress sajtove. To nije najjeftinije rešenje, ali je najbolje ako date prednost sigurnom WP web sajtu sa najboljim učinkom.

Firebase za fensi karakteristike

Dodavanje Google-ovog Firebase SDK-a u vašu front-end aplikaciju otključaće mnoge napredne funkcije koje će pretvoriti vaš headless WordPress web sajt u potpuno prilagodljivu moć. To će omogućiti multifaktorsku autentifikaciju, funkcije u oblaku, naprednu analitiku, blokiranje korisnika, prijavljivanje, daljinsku konfiguraciju i još mnogo toga. Drugim rečima, možete da napravite potpunu aplikaciju na vrhu vašeg headless WordPress web sajta.

Uniform.dev DXP kompozicija

UniformDev DXP kompozicija je platforma za digitalno iskustvo idealna za kreiranje optimalnih korisničkih iskustava za bilo koji uređaj koji se koristi. Korisnici će videti verziju vašeg sajta/aplikacije namenjenu njihovom uređaju, umesto uobičajenih univerzalnih rešenja.

GatsbyJS – headless WordPress front-end

GatsbyJS je izgrađen na React i GraphQL za generisanje statičkih sajtova visokih performansi i bezbednosti. Uz to, Getsby se jednostavno može proširiti sa više API-ja i vole ga programeri pošto je intuitivno i lako upotrebljivo okruženje, što ga čini automatskim izborom za front-end headless WordPress steka.

Tailwind CSS komponente

Tailwind CSS komponente će značajno ubrzati proces korisničkog interfejsa aplikacija i headless WordPress sajtove koje kreirate. Postoji mnogo korisnih i unapred napravljenih kartica, dugmadi, obrazaca, mreža i kompletnih izgleda koje možete lako i brzo da prilagodite svom ukusu.

Netlify hosting

Za headless WordPress se oslanjate na WP Engine, ali najbolja opcija za njegov front je Netlify. Najbolja hosting kompanija specijalizovana za hosting web aplikacija, garantujući najbolje performanse bez obzira na to koju platformu ili OS posetioci koriste.

Suština

I posle svih ovih razgovora o steku, sve se svodi na jedno - potrebe vašeg projekta. To je jedino što bi trebalo da odredi koja tehnologija će ga podržati. Ne najnoviji trendovi, najnovije tehnologije ili mišljenja.

Međutim, stek koji sam predložio kao skoro savršeni stek web sajta za 2023. je fleksibilno rešenje koje može da zadovolji širok spektar potreba. Štaviše, zasnovan je na tehnologiji stare škole kao što je WordPress, u kombinaciji sa potpuno novim pristupom headless WordPress-a, dajući vašem web prisustvu najbolje iz oba sveta.

Često postavljana pitanja

Šta je tehnološki stek?

Tehnološki stek je tehnološki oslonac vašeg web sajta i predstavlja kompilaciju nekoliko tehnologija koje zajedno rade na davanju željenih rezultata. On uključuje okvire, baze podataka, programske jezike i druge alate za programere.

Kako da odaberem pravi stek?

Ne postoji univerzalan odgovor koji odgovara svima, ali tehnološki stek koji odaberete zavisiće od sledećeg:

  • Opis projekta
  • Skalabilnost
  • Bezbednost
  • Buduće održavanje
  • Budžet

Koji tehnološki stek se najčešće koristi?

Ovo je teško utvrditi, jer ankete uvek imaju ograničen broj učesnika, ali među najšire korišćenim tehnološkim stekovima su svakako:

  • MEAN
  • MERN
  • LAMP
  • Python/Django

Kako vam možemo pomoći?

Naši stručnjaci su željni da nauče o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, i uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezani postovi

Usluge podržane od strane Google Tag Manager-a Označavanje na serveru

Razumevanje usluga koje podržava označavanje na serveru ne samo da maksimizira njegove prednosti, već i osnažuje vas da preuzmete kontrolu nad svojim strategijama digitalnog marketinga.

Šta je Headless CMS?

A headless CMS (Sistem za upravljanje sadržajem) je backend samo sistem dizajniran za upravljanje digitalnim sadržajem, a istovremeno nudi fleksibilnost da ga isporuči na više platformi i uređaja

Šta je poreklo podataka: razumevanje, značaj i implementacija

Poreklo podataka odnosi se na životni ciklus podataka: njegovo poreklo, pokrete, transformacije i krajnju upotrebu. Pruža detaljnu mapu putovanja podataka kroz ekosistem organizacije, hvatajući svaki korak, uključujući i način na koji se podaci transformišu, obogaćuju i koriste.