CEVOVOD ETL protiv data cevovoda: Razumevanje razlika

U obradi podataka i analitici, "ETL cevovod" i "Data Pipeline" se često koriste sa istim pristupom.

In data processing and data analytics, "ETL Pipeline" and "Data Pipeline" are often used interchangeably in the context of data engineering. However, while they share similarities, they serve distinct purposes and have unique characteristics. This blog post highlights the differences, helping you make informed decisions in your data projects.

Šta je ETL pipeline?

ETL označava Extract, Transform, Load. ETL pipeline je skup procesa koji:

  • Izdvaja podatke iz različitih izvora (kao što su baze podataka, datoteke i API- i).
  • Pretvara podatke u željeni format ili strukturu. To može da podrazumeva čišćenje, prikupljanje, obogaćivanje ili konvertovanje podataka u drugi obrazac.
  • Učitava transformisane podatke u odredište, obično u skladište podataka.

Ključne karakteristike ETL pipelines:

  • Grupna obrada: ETL procesi su često grupno orijentisani, obrađujući velike količine podataka u planiranim intervalima.
  • Skladištenje podataka: Primarni cilj je popunjavanje skladišta podataka u analitičke svrhe.
  • Strukturirani podaci: ETL pipelines, kao i relacione baze podataka, tradicionalno su dizajnirani za rukovanje strukturiranim podacima.

Šta je data pipeline?

Data pipeline je širi pojam koji se odnosi na skup elemenata obrade podataka povezanih u grupi, gde je izlaz jednog elementa unos sledećeg. Ovi cevovodi mogu da prenose, obrađuju i skladište podatke u realnom vremenu ili u grupama.

Ključne karakteristike Data pipelines:

  • Fleksibilnost: Data pipelines mogu da rukuju i u realnom vremenu i u grupnoj obradi.
  • Raznovrsni tipovi podataka: mogu da upravljaju strukturiranim, polustrukturiranim i nestrukturiranim podacima.
  • Višestruki slučajevi upotrebe: Osim popunjavanja skladišta podataka, data pipelines mogu da služe modelima mašinskog učenja, protoku podataka uživo i još mnogo toga.

ETL Pipeline vs Data Pipeline: Razlike

  • Svrha: ETL pipelines su posebno dizajnirani za izdvajanje, transformaciju i učitavanje podataka u skladište podataka. Sa druge strane, data pipelines imaju širi spektar upotrebe, od sinhronizacije podataka do analitike u realnom vremenu.
  • Obrada podataka: ETL pipelines prvenstveno koriste grupnu obradu, dok data pipelines mogu da rukuju i grupnu obradu i obradu u realnom vremenu.
  • Tipovi podataka: ETL je tradicionalno više fokusiran na strukturirane podatke. Nasuprot tome, data pipelines su dizajnirani za rukovanje različitim tipovima podataka, uključujući strukturirane, polustrukturirane i nestrukturirane podatke.
  • Alati: Popularni ETL alati uključuju Talend, Fivetran i Azure Data Factory. Za data pipeline obično se koriste alati kao što su Apache Kafka, Apache NiFi i Google Cloud Dataflow.

Koju bi trebalo da izaberete?

Izbor između ETL pipeline i data pipeline zavisi od vaših specifičnih potreba:

  • ETL pipeline bi mogao da bude prikladniji za tradicionalne potrebe skladištenja podataka, gde je primarni cilj priprema podataka za analitiku.
  • Data pipeline bi se bolje uklopio u složenije scenarije, kao što su obrada podataka u realnom vremenu, rukovanje različitim izvorima podataka ili unos podataka u modele mašinskog učenja.

Zakljuиak

Dok ETL pipelines i data pipelines služe opštem cilju kretanja i obrade podataka, oni se bave različitim scenarijima i slučajevima upotrebe. Razumevajući njihove jedinstvene karakteristike i svrhe, organizacije mogu da odaberu pravi pristup kako bi efikasno zadovoljile svoje potrebe za podacima.

Potrebni su nam vaši kontakt podaci za obradu vašeg zahteva, pružanje informacija koje ste tražili ili vas kontaktirati o našim uslugama. Možete se odjaviti sa ove usluge u bilo kom trenutku. Sve informacije o obradi vaših podataka možete pronaći u našoj politici privatnosti.

Hvala! Vaš podnesak je primljen!
Ups! Nešto je pošlo po zlu prilikom podnošenja obrasca.