8 Python biblioteka za mašinsko učenje u 2024.

Napisao
Aleks Basara
Objavljeno
12.1.2024

Uvod

Mašinsko učenje (ML) je postalo ključna sila u tehnološkoj revoluciji, transformišući industrije sa svojom sposobnošću da donosi odluke i predviđanja vođena podacima. Python, programski jezik poznat po jednostavnosti i svestranosti, nalazi se u srcu ove ML revolucije. Ovaj blog post će istražiti najbolje Python biblioteke za mašinsko učenje, od kojih svaka nudi jedinstvene funkcije i alate koji se odnose na različite aspekte ML razvoja i implementacije.

Razumevanje Python-a u mašinskom učenju

Python se pojavio kao lingua franca za mašinsko učenje iz nekoliko razloga. Njegova jednostavnost omogućava programerima da brzo pišu i razumeju Python kod, što je ključno za izgradnju složenih ML modela. Python-ova fleksibilnost leži u njegovoj sposobnosti da se integriše sa drugim jezicima i platformama, što ga čini svestranim izborom za različite projekte. Pored toga, Python-ov bogati ekosistem biblioteka je posebno prilagođen zadovoljavanju različitih potreba u mašinskom učenju, od manipulacije podacima do izgradnje i obuke složenih algoritama. 

Python ekosistem ima biblioteke koje zadovoljavaju specifične potrebe u okviru procesa mašinskog učenja. Ove biblioteke pojednostavljuju zadatke kao što su prethodna obrada podataka, implementacija algoritma, obuka modela i validacija, što Python čini nezamenljivim alatom za ML praktičare. Pristupačnost i podrška zajednice koja okružuje ove biblioteke dodatno poboljšavaju njihovu privlačnost, omogućavajući početnicima i iskusnim profesionalcima da efikasno primenjuju ML rešenja.

TensorFlow: Duboko učenje i više od toga 

TensorFlow, koji je razvio Google Brain, poznat je po svojim robusnim mogućnostima u dubokom učenju. Njegova funkcija automatske diferencijacije omogućava programerima da lako kreiraju složene neuronske mreže, što ga čini idealnim za zadatke kao što su prepoznavanje slike i govora. Skalabilnost TensorFlow-a joj omogućava efikasno rukovanje velikim skupovima podataka, što je must-have funkcija za bilo koju aplikaciju za duboko učenje.

Jedna od karakteristika TensorFlow-a je njegova fleksibilna arhitektura, koja omogućava besprekorno raspoređivanje računanja na različitim platformama (CPUs, GPUs, TPUs), omogućavajući programerima da po potrebi skaliraju svoje modele. TensorFlow se takođe može pohvaliti ogromnom kolekcijom alata i resursa, uključujući TensorBoard za vizuelizaciju, što pomaže u razumevanje i optimizaciji modela.

Scikit-Learn: Biblioteka na koju se možete osloniti za klasično mašinsko učenje 

Scikit-Learn je švajcarski nožić među bibliotekama mašinskog učenja. Najpoznatiji je po primeni mnogih tradicionalnih ML algoritama, uključujući regresiju, klasifikaciju i grupisanje. Njegova kompatibilnost sa drugim Python bibliotekama, kao što su NumPy i Pandas, čini ga sastavnim delom ML alata za manipulaciju i analizu podataka. 

Lakoća korišćenja Scikit-Learn-a proizilazi iz njegovog doslednog API-ja, koji omogućava programerima da primene složene ML algoritme sa samo nekoliko linija koda. Ova jednostavnost, u kombinaciji sa svojom sveobuhvatnom dokumentacijom i primerima, čini Scikit-Learn idealnom polaznom tačkom za one koji su novi u mašinskom učenju. 

PyTorch: Dinamično i fleksibilno duboko učenje 

PyTorch, koji je razvila Fejsbuk Laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije, slavan je zbog svog dinamičnog računarskog grafa, koji omogućava veću fleksibilnost u izgradnji i promeni neuronskih mreža. Ova osobina i njena Python-ička priroda čine je omiljenom među istraživačima i programerima za eksperimentalne projekte i brzu izradu prototipova. 

PyTorch-ovo GPU ubrzanje obezbeđuje efikasno rukovanje velikim skupovima podataka, što je od suštinskog značaja za aplikacije za duboko učenje. Njen intuitivni dizajn i lakoća otklanjanja grešaka takođe doprinose njenoj sve većoj popularnosti, posebno u istraživačkoj zajednici, gde su fleksibilnost i brzina od ključnog značaja.

Pandas: Manipulacija podacima za mašinsko učenje

Pandas je kritična biblioteka za prethodnu obradu podataka u mašinskom učenju. Njegov DataFrame objekat je vešt u rukovanju i manipulisanju strukturiranim podacima, što je suštinski korak pre unosa podataka u ML modele. Pandas je nenadmašan u rukovanju velikim skupovima podataka, nudeći niz funkcija za manipulaciju podacima, uključujući objedinjavanje, preoblikovanje i agregiranje. 

Sposobnost Pandas-a da besprekorno rukuje podacima koji nedostaju i vrši poravnavanje podataka posebno je korisna u pripremi skupova podataka za mašinsko učenje. Njegova integracija sa drugim Python bibliotekama, kao što je Matplotlib za vizuelizaciju podataka i Scikit-Learn za izgradnju modela, čini ga ključnim igračem u ML procesu posla. 

NumPy: Temelj za matematičke operacije

NumPy je fundamentalan za numeričke račune u Pythonu. Njegov višedimenzionalni objekat niza je optimizovan za operacije visokih performansi na velikim skupovima podataka, što je osnovni element u zadacima mašinskog učenja. NumPy-jeva funkcionalnost emitovanja i sveobuhvatan skup matematičkih funkcija čine ga neophodnim za ML algoritme koji se u velikoj meri oslanjaju na matematičke operacije.

Efikasnost NumPy-ja leži u njegovoj sposobnosti da izvodi složene proračune sa jednostavnošću i brzinom. Njegova kompatibilnost sa drugim Python bibliotekama dodatno poboljšava njegovu korisnost u mašinskom učenju, od manipulacije podacima do implementacije algoritma.

Keras: API neuralne mreže visokog nivoa

Keras se izdvaja po svom interfejsu prilagođenom korisniku, čineći razvoj neuronskih mreža pristupačnim svima. Radi kao API na visokom nivou preko TensorFlow-a, pojednostavljujući složene procese kreiranja modela dubokog učenja. Keras je poznat po svojoj modularnosti i ekstenzibilnosti, omogućavajući lako prilagođavanje i eksperimentisanje sa neuronskim mrežama. 

Snaga Kerasa leži u njegovoj sposobnosti da omogući brzo eksperimentisanje sa dubokim neuronskim mrežama. On pruža jednostavan način za definisanje slojeva, funkcija aktivacije i optimizatora, što ga čini idealnim za početnike i stručnjake koji eksperimentišu sa modelima dubokog učenja.

LightGBM: Okvir za povećanje gradijenta 

LightGBM je okvir za povećavanje gradijenta koji se ističe u efikasnosti i brzini. Razvijen od strane korporacije Microsoft, posebno je efikasan za velike skupove podataka i može se koristiti za rangiranje, klasifikaciju i mnoge druge zadatke mašinskog učenja. Fokus LightGBM-a na tačnost i sposobnost efikasnog rukovanja kategoričnim podacima ga čini moćnim alatom u arsenalu ML praktičara.

Jedna od kritičnih prednosti LightGBM-a je njegova manja upotreba memorije i bolja preciznost u poređenju sa drugim okvirima za povećanje gradijenta. To postiže korišćenjem algoritma zasnovanog na histogramu, koji omogućava bržu obuku i smanjenu upotrebu memorije, što ga čini izborom za velike probleme mašinskog učenja. 

XGBoost: Optimizovano pojačavanje gradijenta 

XGBoost je stekao ogromnu popularnost, posebno na Kaggle takmičenjima, zbog svojih performansi i efikasnosti u izgradnji modela. To je optimizovana distribuirana biblioteka za jačanje gradijenta koja brzo i precizno rešava mnoge probleme sa naukom o podacima. XGBoost je posebno efikasan u rukovanju vrednostima koje nedostaju i uključuje regularizaciju kako bi se sprečilo prekomerno uklapanje, što ga čini robusnim za različite aplikacije.

Snaga XGBoost-a leži u njegovoj svestranosti i skalabilnosti, što ga čini primenljivim na širok spektar zadataka mašinskog učenja. Takođe nudi opcije prilagođavanja, omogućavajući praktikantima da podese modele za optimalne performanse.

Zakljuиak

Python-ov široka lepeza biblioteka za mašinsko učenje nudi alate za svaku fazu ML procesa, od manipulacije podacima do izgradnje i obuke kompleksnih modela. Svaka biblioteka o kojoj se govori u ovom postu ima jedinstvene karakteristike koje je čine dragocenom u mašinskom učenju. Istraživanjem i korišćenjem ovih biblioteka, praktikanti mogu da otključaju pun potencijal mašinskog učenja za rešavanje složenih problema i pokretanje inovacija.

Dodatni resursi:

Kako vam možemo pomoći?

Naši stručnjaci su željni da nauče o vašim jedinstvenim potrebama i izazovima, i uvereni smo da vam možemo pomoći da otključate nove mogućnosti za inovacije i rast.

Povezani postovi

Usluge podržane od strane Google Tag Manager-a Označavanje na serveru

Razumevanje usluga koje podržava označavanje na serveru ne samo da maksimizira njegove prednosti, već i osnažuje vas da preuzmete kontrolu nad svojim strategijama digitalnog marketinga.

Šta je Headless CMS?

A headless CMS (Sistem za upravljanje sadržajem) je backend samo sistem dizajniran za upravljanje digitalnim sadržajem, a istovremeno nudi fleksibilnost da ga isporuči na više platformi i uređaja

Šta je poreklo podataka: razumevanje, značaj i implementacija

Poreklo podataka odnosi se na životni ciklus podataka: njegovo poreklo, pokrete, transformacije i krajnju upotrebu. Pruža detaljnu mapu putovanja podataka kroz ekosistem organizacije, hvatajući svaki korak, uključujući i način na koji se podaci transformišu, obogaćuju i koriste.